Veseli december že od malih nog povezujemo z doma spečenimi piškoti in ostalimi dobrotami. Naj spodnjih pet receptov polepša najbolj praznični mesec v letu tudi vam in vašim otrokom.
1. Sladka smrečica
Sladka smrečica je hitra rešitev ob nenapovedanih obiskih. Sama izdelava je malce zahtevnejša za otroške roke, ampak s skupnimi močmi vam bo uspelo.
Sestavine:
- 2 zavitka listnatega testa
- 1 jajce za premaz
- Nadev: nutella, linolada, marmelada
Priprava:
Razvijete eno listnato testo, ga premažete z nadevom in pokrijete z drugim testom. Nato izrežete smrečico, zarežete veje in zavijete veje v svaljke. Preostanek testa lahko porabite za rogljičke. Vse skupaj premažete z jajcem in pečete v ogreti pečici na 200 stopinj 20 minut. Pečeno smrečico lahko okrasite s sladkorjem in bonbončki.
Primerno za:
Starejše otroke. Sam postopek izdelave si poglejte: https://www.youtube.com/watch?v=gZTbVt5T0Dc

2. Čisto pravi božični mafini
Dolgo časa sem iskala recept, ki bi v sebi združeval vse okuse in vonje božiča, ki jih obožujem. Po večkratnem preizkušanju in spreminjanju so nastali spodnji mafini.
Sestavine:
- 2 jajci
- 1 lonček jogurta
- 3 žlice slivovega džema
- 1 dl olja
- 200 g moke (pirine ali bele)
- 50 g mletih lešnikov/ orehov/ mandeljnov
- 1/2 pecilnega praška
- 1 žlica cimeta/ začimb za medenjake
- Vanilijeva aroma
- 3 žlice medu (ali 50 g sladkorja)
- 1 narezano jabolko
Priprava:
Premešajte jajca z jogurtom, oljem in džemom. Dodajte med, lešnike in moko, pomešano s pecilnim praškom, muškatnim oreščkom, vanilijo in cimetom. Dodajte še narezano jabolko. Maso nadevajte v košarice za mafine in pečete 20 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj.
Primerno za:
Najmlajši lahko pomagajo pri polnjenju košaric, starejši pa pri celotni pripravi mafinov.

3. Medenjaki za sladko darilo
Medenjaki v veselem decembru nikakor ne smejo manjkati. Po spodnjem receptu se piškoti zelo lepo oblikujejo. Z malo domišljije hitro postanejo darilo, ki ga bodo vsi zelo veseli.
Sestavine:
- 250 g medu
- 150 g masla
- 100 g sladkorja
- 2 jajci
- Vanilijev sladkor
- Pol pecilnega praška
- 2 žlički cimeta (oz. začimb za medenjake)
- Lupinica pomaranče
- 450 g ržene moke
Postopek:
- Med segrejete nad paro, da preide v tekoče stanje in pustite, da se ohladi. V posodi zmešajte maslo, sladkor, med in jajci. Dodajte pomarančno lupinico, cimet, začimbe za medenjake, vanilijev sladkor in pecilni prašek. Še enkrat dobro premešajte. Na koncu vmešajte še moko. Testo zavijete v folijo in ga položite v hladilnik za 2 uri ali kar čez noč.
- Nato segrejete pečico na 200 °C. Pekač obložite s peki papirjem. Delovno površino pomokajte in na njej razvaljajte testo. Iz njega izrezujete piškote in jih polagajte na pekač. Medenjake pečete približno 10 minut na 200 °C. Piškote lahko oblijete s čokolado in okrasite. Lahko pa iz njih naredite lizike in jih že pred peko položite na namočena lesena nabodalca in pečene okrasite in jih podarite svojim bližnjim.
Primerno za:
Mlajši lahko pomagajo izrezovati in okraševati piškote, starejši pa lahko pomagajo pri celotni pripravi piškotov.

4. Domače čokoladice
Domače čokoladice so zelo izvirno darilo tako za male kot velike. Pa še priprava je zabavna.
Sestavine:
- Čokolada za topljenje, preliv, navadna čokolada; bela, mlečna ali temna.
- Dodatki: suho sadje, oreščki, mrvice, bonbončki,….
Priprava:
Čokolado stopite nad vodno kopeljo. Nalijete jo v modelčke in dodajte kar želite. Lahko jo polijete po pekaču in posujete z dodatki ter jo ohlajeno nalomite in zavijete za darilo.
Primerno za:
Vse sladkosnede mulce, ki bodo z veseljem pomagali. Priporočam, da si pri izdelavi požvižgujete, drugače se lahko zgodi, da vam sestavin zmanjka še pred koncem izdelave (bonbončki pogosto končajo v želodčkih, ne pa na čokoladi).

5. Zimske grizike
Večina otrok obožuje grizike. Ko pa pomagajo pri pripravi, pa veselju ni videti konca.
Sestavine:
- 425 g sladkorja
- 235 g moke
- 70 g kakava v prahu
- 5 g pecilnega praška
- 8 g sode bikarbone
- 5 g soli
- 2 jajci
- 235 ml mleka
- 120 ml olja
- Vanilija
- 235 ml vrele vode
- Čokoladne grizike: mascarpone + nutella
- Grizike iz bele čokolade: mascarpone + bela linolada
- Jagodne grizike: mascarpone + jagodna marmelada
Priprava:
- Zmešajte suhe sestavine. Zmešajte mokre sestavine, razen vrele vode. Obe zmesi vmešajte skupaj, nato dodajte vrelo vodo. Vlijete v namaščen in pomokan pekač. Po dnu naj bo peki papir. Pečete 45-60 minut oz. dokler ni zobotrebec, s katerim preverite pečenost, suh.
- Ohladite.
- Nato testo zdrobite in dodajte mokre sestavine. Oblikujete kroglice. Paličice, na katere boste dali grizike, pomočite v stopljeno čokolado in zapičite v grizike. Ohladite jih v hladilniku pol ure, nato jih oblijete s čokolado in okrasite.
Primerno za:
Otroci se zabavajo pri izdelovanju in okraševanju grizik, najbolj pa seveda pri preizkušanju svojih izdelkov.

Recepte je za Kamzmulcem pripravila Živa, živahna mamica 5 letni zvedavi deklici in 1,5 letnemu navihanemu mulcu. Skupaj s partnerjem se trudita, da njihovi dnevi niso dolgočasni. Raje kot drage obleke in najnovejši avto imajo izlete in dogodivščine. Včasih, ko jim vreme ni naklonjeno, pa predvsem s hčerko radi kaj spečeta ali skuhata.